Wat wil jij?

De vraag die ik steeds vaker aan singles moet stellen is: “wat wil jij?”

Krijgen wat en wie je hebben wilt
Op het moment dat je gaat daten, heb jij de unieke kans om te gaan zorgen dat jij krijgt wat en wie je hebben wilt. Je begint namelijk (opnieuw) aan een relatie en kunt die vormgeven zoals jij dat wilt. Vanzelfsprekend in samenspraak met je partner, maar toch.

Wat ik echter steeds meer zie gebeuren, is dat een single een contactverzoek ontvangt of een eerste date heeft en mij na afloop vertelt dat er wat haken en ogen te melden zijn. Dat is ook logisch; je bent twee verschillende mensen en het is in het begin even zoeken hoe je op elkaar afstemt.

Waar ben jij?
Wat er zo vreemd aan is, is dat de singles waarmee ik na afloop hun date evalueer mij steeds vaker vertellen dat het ze niet lekker zit dat de ander continu aan het woord geweest is. Of dat ze oprechte belangstelling in hen zelf gemist hebben. En ook komt het voor dat ze overweldigd zijn doordat hun date zijn of haar hele levensverhaal in één keer over ze uitgestort heeft.

Na zo’n verhaal ben ik allereerst nieuwsgierig naar wat ze tegen hun date gezegd hebben. Als er een spraakwaterval over je heen komt waar je geen speld tussen krijgt, gebruik je een adempauze om aan het woord te komen en te zorgen dat het tweerichtingsverkeer wordt. Dat kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld een grapje te maken, een woordspeling te gebruiken of door gewoon een vraag te stellen waarop je antwoord wilt.

Het is belangrijk je bewust te worden waar jij bent in dat gesprek. Blijf je jezelf en je doel goed bewaken of laat je je meeslepen door wat er gebeurt en ontdek je pas achteraf welk gevoel je hebt opgelopen. De vraag is dus: waar ben jij en wat wil jij? Gebeurt het je, overkomt het je of geef je richting?

Ga voor wat je wilt
Om te krijgen wat en wie je hebben wilt, zul je moeten staan en gaan voor wat jij wilt. In het allereerste gesprek dat ik met een single heb die deelneemt aan mijn datingcoachingsprogramma, is dat een van de belangrijke onderwerpen. Soms blijkt ook dat de single nog niet precies weet wie hij of zij zoekt en naast zich wil en krijgt dat door onze gesprekken en de oefeningen tijdens het programma steeds meer vorm.

Pas als dat helder is, kun je succesvol gaan daten. Tot die tijd ben je aan het schieten met hagel en zul je telkens ontdekken dat je van iemand een contactverzoek ontvangt of iemand ontmoet die ‘het’ niet helemaal is. Dat komt eenvoudigweg omdat je niet helder hebt naar wie je op zoek bent.

Je voelt het verschil direct als je dat eenmaal helder hebt. Als je een eisenlijstje durft te maken en heel precies beschrijft wie jij graag naast je wilt. Door dat hele proces heb je ook steeds duidelijker gevoeld wat jij te bieden hebt en wat je waard bent en daardoor sta je steviger en kun je een andere date hebben. In de voorbereiding die ik met de singles daarvoor doe, zetten we dan de puntjes op de i.

Overkomt je iets of geef je richting?
Dan ga je ervaren wat het verschil is tussen het gesprek volgen (en soms de ervaring dat het gesprek je overkomt), en richting geven aan het gesprek en ervoor zorgen dat je tot je recht komt.

Het voelt zo veel fijner als het gesprek in balans is, open, gelijkwaardig, boeiend, gezellig of leuk. Dan opent zich namelijk de mogelijkheid om te ontdekken of jouw date een potentiële match is. Je gaat voelen of je elkaar nog eens wilt ontmoeten om elkaar beter te leren kennen. Dan kun je binnen het uur je eerste date afronden met de concrete afspraak over jullie tweede date.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *