Ben je toe aan de toekomst?

Om de liefde van je leven in de armen te kunnen lopen, is het goed om te weten of je toe bent aan de toekomst. Wellicht vraag je je af, hoe je dat kunt ontdekken. Lees dan vooral verder.

Wanneer ben je toe aan de toekomst?
Je bent toe aan de toekomst als je vooruit wilt. Als je vooral voelt dat je naar voren wilt bewegen in plaats van stil te staan of om te kijken. Je bent eraan toe zodra je voelt dat je vaker vooruit kijkt dan achterom. Als je je realiseert dat je steeds vaker droomt over wat je graag samen wilt doen, gaan zien, ontdekken met je partner. Dan ben je toe aan de toekomst.

Wat voel je als dat nog niet zo is?
Je voelt dat je nog niet helemaal toe bent aan de toekomst als de herinneringen aan het verleden vaker op de voorgrond zijn dan de verwachtingen van de toekomst. Daar is op zich niets mis mee, maar pas als je echt het roer om kunt gooien en de steven voorwaarts kunt wenden, dan voel je dat het verleden je langzaam loslaat en jij het verleden achter je kunt laten.

Hoe realiseer je dat?
Als er nog vele herinneringen zijn die je omarmt omdat de toekomst bijvoorbeeld (te) spannend is of je angst inboezemt, dan is het raadzaam om daar eens nader naar te kijken. Natuurlijk is het mooi om die herinneringen te hebben, maar zolang je ze omarmt, houd je ze stevig vast. Dan is er weinig tot geen ruimte om ook de toekomst in je armen te sluiten. Dat past er niet bij in je armen. Dan is het moment daar om je verleden en al die herinneringen een andere plek te geven.

De kunst zit ‘m erin dat je ze kunt gaan koesteren. Dan zijn ze er, maar kijk je er met plezier, weemoed, liefde naar. De ene keer rolt er een traan over je wang van verdriet of om het verlies of gemis. Dan weer zijn het tranen van het lachen omdat je het plezier weer voelt dat bij die herinneringen hoort.

Wat het ook is, als je in de fase komt waarin je de herinneringen koestert, kun je ze bij wijze van spreken in een doosje doen om er af en toe naar te kijken. Dan heb jij de regie en kun je er vrij mee omgaan. Dan maak je je los van het verleden om naar de toekomst te kijken.

Wat gebeurt er dan?
Bijna ongemerkt gaat er een dag voorbij waarop je aan het broeden was op nieuwe plannen in plaats van aan het teruggrijpen naar het verleden. En dat voelt fijn. Het geeft lucht en ruimte.

Soms val je weer even terug en merk je dat je het op zo’n dag weer veel over het verleden hebt. Dat je de behoefte hebt om weer even te mijmeren en je te baden in de herinneringen. Daar is niets mis mee en het kan heel heilzaam zijn. Je bent toe aan de toekomst als je in staat bent om jezelf dat af en toe te geven; als je er sturing aan kunt geven. Want dat is ook wat je nodig hebt om een nieuwe relatie aan te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *